top of page
javascript.png

JAVASCRIPT VIDEÓK KEZDŐKNEK

A weboldalainkat  JavaScript segítségével tudjuk igazán élővé tenni. 

A JavaScriptet első sorban arra használjuk, hogy gazdagabb, felhasználóbarát élményeket teremtsünk vele az internetet böngészők számára, például dinamikusan frissülő weboldalakat, elemeket tudunk vele mozgatni, a drag'n'drop a böngészőben elképzelhetetlen lenne nélküle, dinamikus tartalmakat tudunk létrehozni és még sok mást!

 

A JavaScript az internetes háromszög egyik eleme, a másik kettő pedig a CSS illetve a HTML. A HTML feladata a weboldal leírása (szövegek, grafikák, stb.), a CSS pedig a weboldal megjelenéséért felel. A JavaScript nem esszenciális, de a fent említett hasznos funkciók miatt nagyon fontos eleme a webdesignnak, internetezés során rengeteg látványos és hasznos dolgot jelenítsen meg, interakciót vigyen a böngészésbe, amire a html-css nem képes. A JavaScript egy szöveges programnyelv, nincs kódolva, tehát egy JS kódot meg lehet nézni, lemásolni és módosítani is. Fontos megjegyezni, hogy a JS-re sok további technológia épül: JQuery (webfejlesztés egyszerűbbé tétele), Angular (Google fejlesztés többek között webapp-okhoz használják), Node.js (szerver oldali munkákhoz).

 

A JavaScript fejlesztését 1995-ben kezdte el a Netscape Communications, az akkoriban népszerű Netscape böngésző készítője. A céljuk egy jobb felhasználói élmény megalkotása volt egy „ragasztó nyelv” segítségével. Brendan Eich-et kérték fel arra, hogy beágyazza a Scheme programnyelvet. Azonban mivel akkoriban a Java volt az új, felkapott programnyelv, úgy döntöttek, hogy az új nyelv szintaxisát inkább ahhoz hasonlóra készítik majd el – így született meg a JavaScript, amely egy nyelvben ötvözte a Scheme funkcióit, a Smalltalk objektumorientáltságát, és a Java szintaktikáját.

 

Az új programnyelvnek több neve is volt (Mocha, LiveScript), mielőtt 1995 decemberében megkapta végleges nevét.

javascript.gif

A 8 részes kezdőknek szóló Javascript kurzuson a résztvevők megtanulhatják a JavaScript programozási nyelv alapjait egy játékprogram elkészítése közben. A Pong nevű játékot fogjuk elkészíteni,  amely először 1972-ben került a játéktermekbe. A Pongban az a cél, hogy a labdát a játékban tartsuk. Egy lapáttal kell ütögetni ezt a labdát, és több pontot összegyűjteni, mint az ellenfél. 

pong.gif

A kurzus elvégzése után más egyszerű grafikus játékok megírására is képesek lesztek.


Azt javasoljuk, hogy 6-10 perces videókat mindig állítsd meg, készítsd el te is a kódot, kísérletezz, és akkor nézd tovább, ha nálad is működik - így körülbelül fél óra minden lecke.  


Lelkes felnőtteknek, újrakezdőknek, tanároknak is ajánljuk!  

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra

bottom of page